Nederlands Instituut voor

        Logotherapie & Existentiële Analyse Pieter Hoekstra

shadow shadow

LOGOTHERAPIE OPLEIDING

 

aan het NILEA

 

 

Opleiding Logotherapie in Nederland en Vlaanderen

 

PER 1 JANUARI 2021 KRIJGT NILEA EEN NIEUWE WEBSITE

Het webadres blijft overigens hetzelfde.

 

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER DE OPLEIDING

Met de komst van de nieuwe website en de nieuwe studiegids gaan de prijzen van onze lesweekend iets meer in de richting van een marktconforme tariefstelling.

Dat betekent dat de prijs per weekend met ongeveer € 80,- per weekend worden verhoogd.

Om teleurstellingen te voorkomen nodigen we u van harte uit u nu in te schrijven voor de opleiding per januari of per april 2021.

Aanmeldingen die uiterlijk per 31 december 2020 binnenkomen krijgen VOOR ALLE 14 WEEKENDEN de huidige prijs die per weekend van 8 dagdelen bedraagt:

€ 495,-

(Verblijf: € 110,- voor 3 dgn, 2 overnachtingen; Lesgeld: € 385,- incl. lesmaterialen -

bij de huidige Corona-maatregelen zonder verblijf vervallen de verblijfskosten).

 

HET TOTAALBEDRAG PER WEEKEND WORDT bij inschrijving vanaf 1 januari 2021 € 565,-

 

* * *

 

Opleiding Logotherapie in Nederland en Vlaanderen

 

Vanaf 2019 bestaat onze opleiding uit het aanbieden van

LOSSE BLOKKEN.

Deze Blokken omvatten 3 dagen,

en lopen van vrijdagochtend 10 uur tot zondagmiddag 16 uur.

In 8 dagdelen levert één Blok 32 SCU's op.

Op elk blok kan apart worden ingetekend.

Cluster 1, 2 en 3 zijn in totaal opgebouwd uit 14 Blokken.

Parallel daaraan loopt Cluster 4 met aanbod in losse dagen of dagdelen.

Met deze vier Clusters voltooid u de basisopleiding Logotherapie.

 

De blokken en trainingen samen kunnen leiden tot de toekenning van het vestigingscertificaat Logotherapie & Existentiële Analyse FLP-EU.

Lees voor meer informatie onze studiegids:

 

 

Voor de roosterplanning voor de komende groepen zie onderaan deze pagina (Cluster 1 - 3 in de Basisopleiding betreffen de vrijdag - zondag weekenden in de Abdij Postel).

 

 

DOWNLOAD de Studiegids 2019-2022

 

 

* * *

 

 

Logotherapeuten kunnen tevens het

EUROPEAN CERTIFICATE for PSYCHOTHERAPY (ECP)

verwerven.

 

NILEA is een erkend opleidingsinstituut voor het ECP

dat wordt toegekend door de

 European Association for Psychotherapy (EAP) in Wenen.

 

 

* * *

 

 

 

DOCENTEN & LEER-LOGOTHERAPEUTEN

 

De bij de basisleiding en vervolgopleiding logotherapie betrokken docenten zijn:

Drs. Pieter Hoekstra, ECP, MA-CP, ND, MD (AM) studeerde psychologie aan o.a. de European University for Psychotherapy te Wenen en aan het Nederlandse Instituut voor Logotherapie en Existentiële Analyse. Hij studeerde af als Doctor in Naturopath Medicines (ND) aan de Indian Board of Alternative Medicines (IBAM). Eerder behaalde hij zijn doctoraal examen theologie aan de Universiteit Utrecht. Nationaal en internationaal heeft hij verschillende bestuurlijke functies bekleed in de Logotherapie-wereld. Pieter heeft verscheidene publicaties op zijn naam staan en houdt lezingen over Frankl en de Logotherapie. Hij voert een vrijgevestigde praktijk voor Integrale Gezondheidszorg (zingeving - psychologie - naturopath medicine).

 

 

Dr. Willem J. Maas, ECP, MA-CP, oprichter van het Nederlands Instituut voor Logotherapie en Existentiële Analyse in 1989. Hij ontwikkelde cursusmaterialen voor de Logotherapie in zowel de Nederlandse als Engelse en Duitse taal en trainde decennialang nieuwe en ervaren logotherapeuten in Nederland, UK, Duitsland en Oostenrijk. Ook trainde hij Logotherapeuten uit Turkije en Malta, waardoor Frankl's benadering ook daar beschikbaar is. Internationaal heeft hij zich ingezet voor de belangenbehartiging van de Logotherapie als school, voor de therapeuten en hun cliënten/patiënten.

 

 

Prof. Dr. David Attard, ECP, MA-CP, MBA (Malta) studeerde Logotherapie in Italië, Nederland en Oostenrijk. Eerder studeerde hij theologie en psychologie aan de University of Malta; MBA aan Maastricht School of Management.

David Attard gaf eerder leiding aan drie instellingen voor verslavingszorg en directeur veiligheidszorg voor de Maltese overheid.

Tevens heeft hij meerdere internationale functies bekleed in de Logotherapie en voert een eigen praktijk.

 

Drs. Rosita Girjasing RC is logotherapeut en afgestudeerd aan NILEA. Via haar praktijk BiWeL focust zij zich op het aanbieden van therapie die gerelateerd is aan betekenisgeving in werk en leven. Daarnaast is zij bedrijfskundige en registercontroller en verweeft zij de principes van de logotherapie van Viktor Frankl met haar werk in het bedrijfsleven. Tevens heeft zij een NLP opleiding voltooid. Zij treedt op als buitenlands ambassadeur van NILEA om zodoende op de hoogte te blijven van wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van logotherapie.  Daarnaast is zij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Logotherapie en Existentiële Analyse (NVLEA) en van de Stichting Kwaliteitsregister Nederlandse Associatie voor Psychotherapie.

 

Drs. Eli J.G. Meijer is Gz-psycholoog en klinisch psycholoog/psychotherapeut gespecialiseerd in ambulante hulpverlening en psychopathologie. Hij is werkzaam bij Altrecht en was vele jaren psychopathologiedocent bij de Universiteit Utrecht, Capaciteitsgroep Klinische Psychologie & Gezondheidspsychologie. Hij schreef Psychopathologische kaders theorieën en therapieën in de praktijk van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), met prof.dr. A. Poslavsky.

 

 

Drs. Merijn A. E. Merbis is klinisch psycholoog en psychotherapeut werkzaam bij de Opvoedpoli en als vrijgevestigde is hij aangesloten bij Plein20. Tevens geeft hij les aan de RINO en King. Zijn ervaring ligt voornamelijk bij neuropsychiatrische stoornissen, persoonlijkheids- en gedragsstoornissen. Tevens is hij redactielid en supervisor bij de Vereniging voor Kinder- en Jeugd Psychotherapie (VKJP). 

 

 

Drs. Marleen Moors is existentiefilosoof en filosofisch consulent. Ze studeerde filosofie en religiewetenschappen in binnen- en buitenland. Ze is gespecialiseerd in existentialisme, existentiële fenomenologie en metafysica.  Marleen is momenteel praktijkhoudend filosoof in Broekhuizen en werkzaam als geestelijk verzorger in het VieCuri Medisch Centrum te Venlo, met specialisatie oncologie en palliatieve zorg. Ze was eerder werkzaam als praktijkhoudend filosoof te Amsterdam en als docent filosofie en levensbeschouwing in het hoger onderwijs

 

 

Dr. Michaela Pronk-Preuss studeerde in Duitsland geneeskunde. Zij is er gepromoveerd en heeft daar als arts in een ziekenhuis gewerkt. Sinds 1995 woont zij in Nederland en werkte onder andere zes jaar als arts bij de GGD in Amsterdam. Sinds 2006 werkt zij als arts in de kinder- en jeugdspsychiatrie, waar zij zich heeft gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van kinderen en jongeren met ADHD/ADD. Verder heeft zij een 3-jarige opleiding psychotherapie voor logotherapie en existentiële analyse in Duitsland gevolgd en heeft de opleiding systeemtherapie (gezins- en relatietherapie) aan het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie afgerond. Als therapeut en hulpverlener is zij geïnspireerd door de visie van Janusz Korczak en Viktor Frankl. Sinds 2012 met passie en enthousiasme werkzaam als arts en systeemtherapeut in haar eigen praktijk M3, gespecialiseerd in de behandeling van ADHD bij kinderen en jongeren; gezinnen en relaties.

 

 

Dr. Amber de Rooij is gepromoveerd op het proefschrift ‘Finding benefits in adversity: Symbolic tools in adult development after life disruption’ (2012). Dit transformatieproces wordt al duizenden jaren over de gehele wereld op symbolische wijze weergegeven en is ook aan te treffen in de positieve psychologiefilms. Filmtherapie is haar specialiteit geworden. Amber was eerder werkzaam als psycholoog Somatiek & Psyche bij PsyQ in Rotterdam. Sinds enige tijd werkt zij daar voor het behandelprogramma Psychotrauma.

Website: https://filmsandflourishing.nl

 

 

Dr. Fred Kuipers, MSc. ECP, Logotherapeut, Stralingsdeskundige, M.D., N.D. Researcher in Epigenetica, voedingsstoffen, energetische en regulatieve controle van het Genoom, regulatie en energie van de geest, emoties en intenties, ofwel de Geestelijke Persoon (Viktor Frankl)

 

 

Anna-Maria Stegmaier, Mag. Logotherapeut, voorzitter DGLE  (Deutsche Gesellschaft für Logotherapie und Existenzanalyse); zij werkt in het bijzonder met kunsttherapie

 

 

Ulrich Oechsle, Mag. Theoloog, Logotherapeut en Existentieel analyticus, coach, supervisor DGLE, European Certificate of Psychotherapy (ECP), opleiding in Waarden-Imaginatie, zakelijke leiding en coördinatie van het Nürnberger Institut für Existenzanalyse und Logotherapie en de Nürnberger Akademie für sinn- und leistungszentrierte Unternehmensführung

 

 

Dr. Leo de Graaff (theoloog), emeritus-predikant van de PKN. Hij promoveerde in 2004 op een onderzoek naar de verdwijning der engelen in kerk en theologie. Leo is een kenner van Frankl en de Talmoedische literatuur.

 

 

Frans Harms is Logotherapeut en Verpleegkundige. Studeerde Logotherapie aan het Süddeutsche Institut für Logotherapie in Fürstenfeldbruck (D) bij Elisabeth Lukas en Otto Zsok. Werkt als leidinggevende in de zorg voor mensen met een lichamelijk en meervoudige beperking. Als vakkracht verweeft hij al vele jaren de principes van de Logotherapie van Viktor Frankl toe in de alledaagse praktijk.

 

 

Drs. Jan van Dusschoten, ECP, MA-CP, BSW, Gestalttherapeut, Gestalt- Supervisor, Logotherapeut en Master-coach. Jan heeft een praktijk in Utrecht en is daarnaast al vele jaren docent bij verschillende therapieopleidingen in Nederland en Slovenië. Hij is o.a. gespecialiseerd in relatietherapie en geeft trainingen gericht op het herkennen van de existentiële ontstaansachtergrond van persoonlijkheidsproblemen. Hij heeft vele jaren gewerkt in verschillende therapeutische GGZ-instellingen. Daarnaast is hij docent psychopathologie, ontwikkelingspsychologie en DSM-5, geeft live supervisies en verzorgt trainingen. Gewaar-zijn over wat er gebeurt in contact is zijn primaire focus en dat vanuit een femomenologische visie. De verbinding van Gestalt en Existentiële Analyse vormen voor Jan een vruchtbare alliantie.

 

 

 

Voor het overige hebben we als gastdocenten:

 

Prof.dr. Reinout E. de Vries (VU, Amsterdam) is gespecialiseerd in persoonlijkheidspsychologie en richt zich vooral op de meting en effecten van persoonlijkheid en aanverwante concepten (communicatiestijlen, leiderschap). Samen met Kibeom Lee en Michael Ashton verricht hij veel onderzoek rond het HEXACO persoonlijkheidsmodel.

 

 

Dr. Maggie (Machteld) van den Heuvel, UVA, en Frankl-Fan. Met haar dissertatie, getiteld: 'Adaptation to Organizational Change - The Role of Meaning-making and other Psychological Resources' maakte zij een prachtige koppeling tussen Arbeid en Zin-vinding. Tevens maakt zij prachtige beeldende kunst als professioneel kunstenaar.

 

 

Dr. Berend Terluin, (Amsterdam UMC) arts en ontwikkelaar van de 4DKL (4 Dimensionale Klachten Lijst), internationaal bekend als de 4DSQ en ondertussen in 17 talen beschikbaar.

 

 

 

Supervisoren

 

Drs. Jan van Dusschoten, ECP, MA-CP, BSW, Gestalttherapeut, Gestalt- Supervisor, Logotherapeut en Master-coach

Frans Harms, ECP, Logotherapeut

Drs. Pieter Hoekstra, ECP, Logotherapeut, Theoloog, Psychodiagnostiek, N.D., M.D. (A.M.)

Willem van der Mee, MA-CP, ECP, Logotherapeut, Gestalt-therapeut, Hypnotherapeut, Psychodiagnostiek

Drs. Merijn Merbis, Logotherapeut, Gezondheidspsycholoog, docent  RINO Noord-Holland

Dr. Michaela Pronk-Preuss, arts, Logotherapeut, Gezins- Relatietherapeute

 

 

 

Adres studiecentrum:

Zandweg 51 / Birkastraat (hoofdingang)

3962 EB Wijk bij Duurstede

 

 

Uit-/opstappen bij bushalte 'VOORWIJK'

(opstappen recht tegenover NILEA / bij uitstappen 80 meter teruglopen)

 

Bus 41   Utrecht CS via Bunnik

Bus 241 Utrecht CS via A12

Bus 56   Amersfoort via Doorn/Zeist

Bus 242 Utrecht-De Uithof WKZ via Rijnsweerd

 

Voor de actuele reisinformatie:

https://9292.nl/wijk-bij-duurstede/bushalte-voorwijk

 

Voor wie met eigen vervoer komt:

Parkeermogelijkheden zijn aan de Birkastraat, ter hoogte van het Haraldpad,

waar tegenover dit pad de hoofdingang van ons gebouw is.

Parkeren is gratis en onbeperkt (geen parkeerschijf nodig)

 

 

Postadres / Bezoekadres NILEA:

 

Nederlands Instituut voor Logotherapie en Existentiële Analyse

Zandweg 51

3962 EB Wijk bij Duurstede

0343 - 447 111 (Pieter Hoekstra)

E-mail: info@viktorfrankl.nl

 

 

 

PLANNING 2020 - 2022

 

In deze periode zullen volgens de planning drie STARTGROEPEN beginnen met de opleiding in de Logotherapie en Existentiële Analyse

 

 

www.viktorfrankl.nl  © Pieter Hoekstra

HomeOpleidingNILEANVLEAFLP-EUNieuws ValueBulletinDienstenContact